Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczny gulasz z piersi kurczaka marynowanej w orientalnych przyprawach, duszonej w cebuli, pieczarkach, papryce i ziemniakach. Doskonały w smaku, wcale nie ustępujący gulaszom wieprzowym i wołowym. Jego zaletą jest czas przyrządzenia, czyli niewielka godzinka. Polecamy to wyborne danie na obiad codzienny lub kolację, ale i na imprezie się też sprawdzi.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 44
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 323
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40447
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 44
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 323
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40447
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę1-2 cm. Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty i dobrze wmasowujemy w mięso. Odstawiamy na bok (mięso można zamarynować nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce).
Obieramy, myjemy i kroimy wszystkie warzywa: cebulę w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę i ziemniaki w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia. Na cebulę wrzucamy pierś z kurczaka, chwilę podsmażmy. Następnie dodajemy pieczarki, podsmażamy całość pięć minut i na koniec dodajemy paprykę oraz ziemniaki. Smażymy wszystko następne kilka minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i masło. Przyprawiamy pieprzem i solą (można dodać łyżeczkę cukru dla złagodzenia kwaśnego smaku pomidorów) . Przykrywamy patelnię pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy gulasz 20-25 minut. Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką. Podajemy z chlebem.