Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z ulubionych dań mojego męża i zięcia. Ale podaję go obowiązkowo z pęczakiem.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4371
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11870
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6770
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4371
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11870
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6770
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Składniki
Grzyby suszone zalać dwoma szklankami zimnej wody i odstawić na 15 minut by namokły. Ugotować. Grzyby wyjąć i pokroić w paski a wodę w której się gotowały - odstawić-będzie nam potrzebna. Łopatkę umyć, pokroić w dowolną kostkę i oprószyć przyprawami. Odstawić do lodówki na pół godziny. Przełożyć do głębokiej patelni i roztopić 2 łyżki smalcu. Zrumienić na nim pokrojoną łopatkę. Dusić pół godziny. Oprószyć zrumienioną mąką . Dodać pokrojone grzyby. Podlewać wodą w której gotowały się grzyby. Dodać listek i ziele. Trzymać na wolnym ogniu godzinę, często mieszając . Doprawić wg własnego smaku ulubionymi przyprawami. Odparować nadmiar płynu. Podałam z kaszą pęczak i surówką ze świeżo ukiszonej kapusty