Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami)

Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami)

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8979

Dodano:

Odsłon: 11047

Ten gulasz nie jest ekstra szybki w przygotowaniu, ale praktycznie robi się sam, bo po pokrojeniu warzyw i przesmażeniu mięsa pozostaje tylko dusić go na małym ogniu przez około 1,5h. Świetny z kaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:).

Składniki

  • 800g łopatki wieprzowej
  • 8 papryk
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki ostre,j 1 łyżeczka papryki słodkiej, 3 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, szczypta: tymianku, kolend
  • olej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łopatkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia.
    Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki.

  2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki.

  3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku przyprawami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń