Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z mięsa wieprzowego z chrząstką.

Gulasz z mięsa wieprzowego z chrząstką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 621 Ocena: 3766

Dodano:

Odsłon: 158

Witajcie dziś na obiad zrobiłam gulasz wyszedł bardzo smaczny. Bardzo przepraszam za jakość zdjęć ale w nowym domku nie mogę jeszcze ogarnąć oświetlenia i maślanka wygląda jakby była brudna a nie jest. Zanim się ogarnę z tym wszystkim to jeszcze trochę potrwa.

Składniki

  • 1,200 kg mięsa wieprzowego z chrząstką,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1,5 łyżki mąki.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz z mięsa wieprzowego z chrząstką.

Przygotowanie

  1. Przygotować mięso z chrząstką obmyć je i osuszyć na durszlaku, następnie obsypać przyprawami , wlać olej. Całość wymieszać dokładnie do połączenia się przypraw z mięsem, odstawić na 15 minut.

  2. Na suchą rozgrzaną patelnię przełożyć mięso które odstał swój czas aby przejść zapachem przyprawy i suszonej włoszczyzny. Mięso obsmażyć na rumiany kolor do czasu wyparowania wody z mięsa.

  3. Gdy mięso już jest dobrze obsmażone wlać 4,5 szklanki przegotowanej wody i dusić pod przykryciem tak długo aż mięso będzie całkowicie miękkie. W czasie duszenia doprawić tak około pół łyżeczki przyprawy z solą w formie np. Vegety.

  4. Jak już mięso jest dość miękkie śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną wody lub wodą z mięsa tak aby nie było grudek. Wlać rozrobioną śmietanę i całość zagotować do powstania lekko gęstego sosu.

  5. Tak przygotowany gulasz podałam z uprażoną kaszą jęczmienną oraz surówką z kapusty pekińskiej ze śmietaną a do popicia zimna maślanka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń