Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z piersi kurczaka.

Gulasz z piersi kurczaka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 657 Ocena: 4102

Dodano:

Odsłon: 2422

U mnie dziś nie rosół jak to u każdego, mi zachciało się coś innego. Wyjęłam z zamrażarki pierś z kurczaka brojler miały być schabowe lecz rodzinka wolała gulasz to im przygotowałam wyszedł pyszny, do tego kasza gryczana prażona razem z ryżem.

Składniki

  • 850 g piersi kurczaka ( mam swoje ),
  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam swoją ),
  • 3 szklanki wody,
  • 0,5 łyżki czosnku granulowanego firmy Kamis. Dokładnie taki smak.,
  • 1 pełna łyżka mąki,
  • 8 łyżek śmietany 30 %.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z piersi kurczaka.

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka pokroić w dowolną kostkę i obsypać przyprawami oraz dodać olej. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się przypraw z mięsem, odstawić na 15 minut aby przyprawy weszły w mięso.

  2. Na suchą patelnię dodać mięso z całą zawartością, smażyć następnie dodać czosnek granulowany . I smażyć do wyparowania wody z mięsa.

  3. Do garnka z wodą i warzywami przełożyć usmażone mięso, dusić pod przykryciem. Gdy mięso jest już miękkie dodać koper.

  4. Mąkę ze śmietaną i odrobiną wody rozrobić w słoiku aby nie było grudek. Zalać mięso i zagotować do powstania sosu.

  5. Obiad podałam tak jak pisałam wyżej z kaszą gryczaną prażoną z ryżem oraz ogórek kiszony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń