Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gulasz z serc kurczaka. Ja robiłam go pierwszy raz, pełna obaw. Obawy okazały się bezpodstawne wyszło pysznie, szybko i tanio. Polecam
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 768
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 768
Składniki
Przed gotowaniem odcinamy od serc drobiowych żyły, tętnice i tłuszcz, dokładnie płuczemy. Tak przygotowane gotujemy we wrzątku do miękkości - zajmie to około 40-60 minut.
Na oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebule, a pod koniec smażenia dodajemy do cebuli posiekane ząbki czosnku i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy serca i całość podlewamy wodą. Dodajemy też ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Całość dusimy chwilę na małym ogniu, po czym doprawiamy do smaku.
Na koniec mąkę łączymy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym sosem (1-2 łyżki) i wlewamy do serc. Mieszając zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.