Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pyszny i sycący obiad:) Gulasz z szynki z warzywami korzennymi /marchew, pietruszka, seler, cebula,por/ podany na piure ziemniaczanym z białą surówką z jabłkiem, porem i selerem konserwowym.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 962
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11897
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5097
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1388
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 962
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11897
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5097
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1388
Składniki
Mięso kroimy w kostkę podobnej wielkości /ok.2 cm x 2 cm/. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, mieloną paprykę i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przyprawione mięso i smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i podsmażamy jeszcze ok. 5 min. Wlewamy 2 szklanki gorącego bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30-40 min. W razie potrzeby podlewamy bulionem. Po tym czasie na patelnię do mięsa dodajemy oczyszczone i pokrojone /w kostkę lub plastry/ warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por, wlewamy resztę bulionu i dalej dusimy na małym ogniu do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Jeśli pod koniec duszenia sos będzie za rzadki możemy go zagęścić mąką. Surówka: seler konserwowy dokładnie odsączamy z zalewy. Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach jabłko i drobno posiekany por /białą część?. Dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i mieszamy. piure: ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy je, dodajemy do garnka masło, przykrywamy i energicznie potrząsamy. Następnie wlewamy mleko i tłuczemy na gładkie piure. Gulasz podajemy na piure ziemniaczanym i z surówką.