Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 2397 Ocena: 53545

Dodano:

Odsłon: 8230

Każdy, kto nieco intensywniej zajmuje się gotowaniem, ma prawdopodobnie ten sam dylemat... Jak zagospodarować produkty, które pozostały z przyrządzania poprzedniej potrawy, bo nie zużyto całej zawartości puszki bądź słoika... Nie bardzo jest możliwość ponownego zakonserwowania tego, bo np. kolejna obróbka cieplna, wpłynie na jakość, czy smak tych produktów, lub w ogóle wyeliminuje je z możliwości ponownego użycia! Jak sobie zatem poradzić z takim problemem? To proste! Wymyślamy kolejną potrawę, w której je zagospodarujemy, gdy są one w pełni wartościowymi składnikami! W taki właśnie sposób powstał mój kolejny (ekonomiczny) przepis na gulasz z żołądków drobiowych, w słodkawym sosie, z udziałem kukurydzy i groszku konserwowanego! Jest doskonałym komponentem do makaronów, do kasz, czy ryżu i razem z nimi jest już pełnowartościowym daniem obiadowym! Ja zrobiłem wersję z kaszą. Ale wasza potrzeba może być inna. Co konkretnie jest w moim wariancie i jak to przygotowałem, dowiecie się z szczegółowego przepisu. Zapraszam do gotowania i życzę smacznego!

Składniki

  • 500 g żołądków z kurczaka
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz z żołądków drobiowych

Przygotowanie

  1. Żołądki oczyszczamy, kroimy w paski, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Podczas gotowania usuwamy szumowiny.

    Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Marchew obieramy i kroimy w kostkę.

    Marchew dodajemy do mięsa, gotujemy do jej miękkości. Następnie wrzucamy groszek i kukurydzę, zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie.

    Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń