Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz zwykle podajemy z pieczywem - to moja na szybko wymyślona wariacja ;) Miałam ugotowane ziemniaki, połówkę młodej kapusty i żadnego pomysłu na ich spożytkowanie... muszę przyznać, że wyszło z tego całkiem smaczne danie :)
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254696
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1892
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8445
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 805
Polecam.
Odsłon: 1557
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254696
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1892
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8445
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 805
Polecam.
Odsłon: 1557
Składniki
Mięso kroimy w niedużą kostkę, zasypujemy pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy w równe kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po ugotowaniu przepuszczamy je przez praskę. Kapustę siekamy i sparzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim mięso na rumiano, przekładamy do rondla. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do mięsa. Podlewamy wodą ( 1- 1,5 szklanki ) i dusimy pod przykryciem do chwili aż mięsko będzie miękkie. Doprawiamy całość do smaku. Mąkę rozrabiamy z niedużą ilością wody i zagęszczamy nią gulasz. Na koniec dorzucamy natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na nie mniej więcej połowę ziemniaków, ciasno je ugniatając. Teraz wykładamy gulasz, na niego kapustę i resztę ziemniaków. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 40-50 minut.