Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz zwykle podajemy z pieczywem - to moja na szybko wymyślona wariacja ;) Miałam ugotowane ziemniaki, połówkę młodej kapusty i żadnego pomysłu na ich spożytkowanie... muszę przyznać, że wyszło z tego całkiem smaczne danie :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Mięso kroimy w niedużą kostkę, zasypujemy pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy w równe kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po ugotowaniu przepuszczamy je przez praskę. Kapustę siekamy i sparzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim mięso na rumiano, przekładamy do rondla. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do mięsa. Podlewamy wodą ( 1- 1,5 szklanki ) i dusimy pod przykryciem do chwili aż mięsko będzie miękkie. Doprawiamy całość do smaku. Mąkę rozrabiamy z niedużą ilością wody i zagęszczamy nią gulasz. Na koniec dorzucamy natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na nie mniej więcej połowę ziemniaków, ciasno je ugniatając. Teraz wykładamy gulasz, na niego kapustę i resztę ziemniaków. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 40-50 minut.