Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny gulasz z dowolnego mięsa zapiekany z warzywami
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 243
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1459
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8923
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 243
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1459
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8923
Składniki
Dowolne gulaszowe mięso, najlepsza jest łopatka, bo jest kleista i poprzerastana, bądź golonka z indyka, obieramy z kości. Miałam łopatkę jagnięcą, ładniejsze kawałki pokroiłam w kostkę, gorsze kawałki poszły na mięso mielone, a kości na bulion.
Mięso posypałam przyprawami i wymieszałam, potem je obsmażyłam na rumiano z każdej strony.
Obsmażone mięso przemieszałam z grubo pokrojonymi warzywami w naczyniu do zapiekania i podlałam to szklanką wina i łyżką wazową bulionu- w zależności od potrzeb, niedobór płynu można uzupełnić też wodą.
Całość pod przykryciem piekłam przez 2 godziny , najpierw 30minut w 180 a resztę czasu w 160 stopniach. Mięso będzie bardzo delikatne, warzywa zachowają swój kształt a wszystko będzie miało niesamowity aromat. Smacznego!