Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gyros to chyba najpopularniejsza potrawa kuchni greckiej. Bez wątpienia jej wyjątkowość tkwi w bogactwie i różnorodności mieszanki przypraw. Aby ułatwić proces przygotowania potrawy, wstaw mięso do pieca. Pamiętaj tylko, aby przykryć brytfankę folią aluminiową lub pokrywą, ponieważ drób bardzo łatwo wysuszyć. Mięso w tym wykonaniu świetnie smakuje w chlebku pita, podany z sosem tzatziki, serem feta i świeżymi pomidorkami.
Składniki
Zmieszaj wszystkie sypkie składniki w miseczce, odsyp około 1 łyżeczki przypraw, a resztę połącz z olejem. Mięso dokładnie opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Wlej mieszankę przypraw do mięsa i dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie przełóż kurczaka do brytfanki, podlej wodą, ułóż plasterki cebuli i obsyp resztą pozostawionej mieszanki przypraw. Przykryj naczynie żaroodporne pokrywą i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 20 minut. Wyjmij potrawę z pieca, odkryj pokrywę i pozwól lekko wystygnąć.
Serwuj gyros z piekarnika jako domowy fast food – w chlebku pita, przekąska w towarzystwie sosu tzatziki lub dania obiadowego, w towarzystwie frytek i surówki z sezonowych warzyw.