Dania główne Przepis na:
Halibut Vera Cruz z pieczoną papryką

Składniki
- Papryka czerwona, 2-3 sztuki
- oliwa z oliwek, 2 lyzki
- szalotka posiekana, 2 lyzki
- czosnek posiekany, 1 lyzeczka
- pomidory posiekane, 1 szklanka
- biale wytrawne wino, 1/2 szklanki
- koncentrat pomidorowy, 1 lyzeczka
- ZIELONE LUB CZARNE OLIWKI, kilka sztuk
- swieza bazylia posiekana, 2 lyzki
- filety z halibuta, 2 sztuki
- sol
- suszona bazylia, 1/4 lyzeczki
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Papryki posmarowac 1/2 lyzeczki oliwy i opiec w piekarniku lub na grillu az skorka bedzie czarna. Nastepnie owinac sciereczka.Po uplywie kilku minut obrac ze skorki i pokroic w paseczki.
-
Na pozostalej oliwie usmazyc szalotke i czosnek (okolo 1-2min) Nastepnie dodac pomidory, wino, koncentrat i bazylie (suszona i swieza) , posolic. Dusic na malym ogniu okolo 10min. Rybe usmazyc na patelni bez tluszczu okolo (6-7min)
-
Na talerzu ulozyc paski papryki, na to polozyc rybe i udekorowac sosem i oliwkami Jesli ktos woli moze dodac oliwki wraz z pomidorami i dusic wszystko razem.
Komentarze do przepisu (4)

taura 01 maja 2011Zgłoś do usunięcia
ślicznie wygląda, pewnie też świetnie smakuje1 Kto głosował? | Odpowiedz

agniesia76 02 września 2010Zgłoś do usunięcia
jutro obiadek zrobie taki pyszny1 Kto głosował? | Odpowiedz

iwonasz 02 września 2010Zgłoś do usunięcia
wygląda smakowicie ,trzeba wypróbować!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Goblinek 01 września 2010Zgłoś do usunięcia
Nie wiem czy nazwa to przypadek, ale w stanie Veracruz naprawdę jada się tak przyrządzoną rybkę :)1 Kto głosował? | Odpowiedz