Do góry

Dania główne Przepis na:

Halibut w sosie porowym

Przepis dnia 2017-05-09
Halibut w sosie porowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24814

Dodano:

Odsłon: 10815

Uwielbiam ryby i staram się, aby w mojej diecie pojawiały się jak najczęściej. Dzisiaj zapraszam na pieczonego halibuta, który jest jedną z najmniej kalorycznych ryb, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Jego zaletą jest także wysoka zawartość białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak potas, selen i fosfor. Smak halibuta podkreśla sos porowy na bazie śmietany i żółtek. Smacznie polecam to połączenie :)

Składniki

  • filet z halibuta
  • plaster masła
  • czosnek granulowany
  • imbir mielony
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • SOS POROWY:
  • 1 duży por
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • plaster masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Por kroimy w półkrążki i szklimy je na maśle, a następnie zalewamy bulionem i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i zagotowujemy. Sos ściągamy z ognia, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy.

  2. Oczyszczoną rybę oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem oraz ziołami prowansalskimi i układamy ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na wierzch ryby również układamy kawałek masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy od 15 do maksymalnie 20 minut. Gotową rybę układamy na sosie porowym i podajemy np. z puree ziemniaczanym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 08 maja 2017 Też uwielbiam ryby. Już masz amatora na to danie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 05 maja 2017 halibucik ...mmmmniam, a takiego sosu nie znałam - będzie dziś na obiad :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 03 maja 2017 Dzięki za przepis, a zwłaszcza o informacje o rybie. Ja miałem zakodowane inne, teraz inaczej popatrzę na tę rybę. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 03 maja 2017 Kasiu cudowne połączenie. Uwielbiam wszystko w tym daniu :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 02 maja 2017 Wszystko Kasiu co rybkowe...kocham..Twój pomysł wspaniały ...mniamm:) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń