Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam ryby i staram się, aby w mojej diecie pojawiały się jak najczęściej. Dzisiaj zapraszam na pieczonego halibuta, który jest jedną z najmniej kalorycznych ryb, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Jego zaletą jest także wysoka zawartość białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak potas, selen i fosfor. Smak halibuta podkreśla sos porowy na bazie śmietany i żółtek. Smacznie polecam to połączenie :)
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 596
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 46
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 84
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 596
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 46
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 84
Składniki
Por kroimy w półkrążki i szklimy je na maśle, a następnie zalewamy bulionem i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i zagotowujemy. Sos ściągamy z ognia, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy.
Oczyszczoną rybę oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem oraz ziołami prowansalskimi i układamy ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na wierzch ryby również układamy kawałek masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy od 15 do maksymalnie 20 minut. Gotową rybę układamy na sosie porowym i podajemy np. z puree ziemniaczanym. Życzę smacznego! :)