Do góry

Dania główne Przepis na:

Halibut w szynce parmeńskiej z duszonymi warzywami i dipem musztardowym

Halibut w szynce parmeńskiej z duszonymi warzywami i dipem musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24910

Dodano:

Odsłon: 11338

Dzisiaj ryba w roli głównej w towarzystwie warzyw i lekkiego dipu musztardowego. Zapraszam na filety z halibuta owinięte w plastry szynki parmeńskiej. Połączenie delikatnej ryby z wyrazistością tradycyjnej włoskiej szynki oraz rozpływający się w ustach serowy środek to połączenie, które trzeba wypróbować. Całość świetnie komponuje się z musztardowym dipem na bazie jogurtu oraz zdrową porcją duszonych warzyw.

Składniki

  • ROLADKI RYBNE:
  • filety z halibuta (po około 200 g)
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 plastry mozzarelli
  • świeży koperek
  • przyprawa do ryb
  • oliwa z oliwek
  • DUSZONE WARZYWA:
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • DIP MUSZTARDOWY:
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy kremskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczone i pozbawione skóry filety z halibuta układamy na rozłożonych plastrach szynki parmeńskiej, oprószamy je lekko przyprawą do ryb i posiekanym koperkiem. Na brzeg układamy kawałek mozzarelli i zawijamy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy je oliwą z oliwek. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 25 do 30 minut.

  2. Por kroimy w krążki i szklimy go na oliwie z oliwek, następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 7 minut. Po tym czasie dodajemy plastry cukinii, ponownie podlewamy odrobiną wody, dodajemy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie i dusimy jeszcze chwilę, aby marchewka i cukinia były odpowiednio miękkie (najlepiej al dente).

  3. Jogurt naturalny mieszamy z dwoma łyżkami musztardy kremskiej (słodka i dość ostra) oraz oliwą z oliwek. W razie konieczności doprawiamy dip solą. Upieczone roladki podajemy z dipem musztardowym i duszonymi warzywami. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń