Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam ryby, a w szczególności halibuta, którego cenię za wysoką zawartość białka oraz aminokwasów egzogennych. Jest to ryba, która zawartością białka spokojnie może zastąpić drób lub czerwone mięso. Dodatkowo halibut zawiera sporo kwasów omega-3, potas, selen, fosfor oraz witaminy z grupy B, a także cenną witaminę D. Dzisiaj zapraszam na jego niezwykle soczystą i finezyjną odsłonę, której smaku dodaje serowo - pieczarkowa kołderka, a także aromatyczny tymianek.
Polecam.
Odsłon: 296
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 289
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 180
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 296
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 289
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 180
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 128
Składniki
Filet z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy przyprawą do ryb, a następnie obtaczamy je w mące, jajku wymieszanym z sosem sojowym oraz bułce tartej. Filety obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na kozim maśle.
Pieczarki obieramy, pozbawiamy nóżek i smażymy na maśle do momentu odparowania wody i ich delikatnego przyrumienienia.
Na podsmażone filety halibuta układamy plastry mozzarelli, a na nich pieczarki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13 minut (na 5 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg z górną grzałką). Upieczone ryby posypujemy świeżym tymiankiem.
Gotowy halibut świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami, sosem śmietanowo - pieczarkowym oraz bukietem surówek. Życzę smacznego! :)