Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wraz z początkiem lata zapragnęłam zjeść jakieś smaczne danie w greckim stylu, przygotowałam zatem ser halloumi pieczony w airfryerze. Można go tak po prostu upiec i podać, i będzie to pyszne jedzenie. Ale ja chciałam czegoś bardziej odświętnego, więc upiekłam halloumi z miodową polewą, orzechami i rozmarynem. I okazało się, że to jest prawdziwa poezja smaku, a tak łatwa do przygotowania, że aż trudno w to uwierzyć. Oczywiście pod warunkiem, że masz w kuchni frytkownicę beztłuszczową, czyli airfryer.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40620
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1006
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 253
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3339
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40620
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1006
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 253
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3339
Składniki
Halloumi wyjmij z opakowania i odcedź, a następnie pokrój w plastry grubości około 1 cm.
Plastry sera ułóż w naczyniu do zapiekania, u mnie jest to płaska patelenka, która była na wyposażeniu frytkownicy beztłuszczowej. Następnym razem wypróbuję szklane naczynie, bo jest bezpieczniejsze w kontakcie z żywnością. Naczynia z powłoką nieprzywierającą nie trzeba smarować tłuszczem.
Wstaw ser do airfryera i włącz urządzenie (bez wcześniejszego nagrzewania), temperatura 190 stopni, czas 10 minut.
W tym czasie plastry sera powinny się ładnie zrumienić z wierzchu,
a wówczas należy przełożyć je na drugą stronę.
I piec przez kolejne 5 minut w 190 stopniach.
W międzyczasie przygotuj polewę miodową.
W tym celu miód, oliwę, sól i sok z cytryny umieść w miseczce, a następnie wymieszaj na gładki sos.
Rozmaryn pokrój na mniejsze kawałki, możesz też wyskubać i posiekać same igiełki. Zamiast rozmarynu możesz użyć listków świeżego tymianku, które również bardzo dobrze pasują do miodu i halloumi.
Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, dodaj trochę płatków chili i wymieszaj wszystko.
Gdy halloumi zrumieni się również z drugiej strony, polej plastry sera przygotowaną polewą i posyp pokruszonymi orzechami.
Włącz frytkownicę na ostatnie 3 minuty i temperaturę 180 stopni. Gotowe!
Możesz ograniczyć się tylko do prostego pieczenia halloumi w airfryerze, bez miodowej polewy. Ten wariant będzie bardziej odpowiedni dla diabetyków i innych osób ograniczających spożycie węglowodanów. A ser halloumi pieczony w airfryerze całkiem bez dodatków jest naprawdę pysznym i prostym do przygotowania daniem białkowym. Natomiast przygotowany z miodową polewą wkracza w zupełnie inne obszary smaku i dla mnie stał się cudownym kulinarnym odkryciem!
W podobny sposób można przygotować halloumi zarówno w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, jak i na patelni (suchej, bez dodatkowego tłuszczu). Jeśli nie chcesz lub nie możesz użyć airfryera, dopasuj czasy pieczenia w piekarniku i na patelni do możliwości swoich urządzeń. Po prostu obserwuj i reaguj, gdy tylko ser osiągnie odpowiedni stopień przypieczenia. Bo nie powinien się przypalić.
Z czym można podać pieczony halloumi? Oczywiście i jak zwykle – prosto, jak najprościej, np. z zieloną sałatą albo z sosem tzatzyki (na blogu znajdziesz sprawdzony przepis). Ja podałam pieczony ser z ziemniaczkami oraz z naszą polską mizerią przyprawioną a’la tzatzyki.
Ogórki umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie plasterki, włóż do miski i posyp solą. Po 15 minutach odciśnij z ogórków nadmiar soku, a następnie dodaj śmietanę lub jogurt, koperek, oliwę, cukier, pieprz i czosnek. Wymieszaj dokładnie i spróbuj. Jeśli trzeba, dopraw mizerię zieloną solą czosnkową lub zwykłą solą kamienną.
Gotową mizerię podaj do pieczonego sera halloumi, ponieważ oba dania bardzo dobrze komponują się z sobą.
Smacznego!