Do góry

Dania główne Przepis na:

Hamburger - dekonstrukcja

Hamburger - dekonstrukcja

Autor:

Przepisów i artykułów: 606 Ocena: 4820

Dodano:

Odsłon: 143

Uwielbiam smak hamburgerów: świeżo upieczone mięso, smaczny sos i pyszne dodatki. Niestety często podczas konsumpcji wszystko wycieka z wielkiej buły co nie wygląda zbyt apetycznie a dodatkowo można pobrudzić bluzkę czy sukienkę. Dlatego w domu przygotowuję "dekonstrukcję hamburgera" podając wszystkie składniki hamburgera na jednym talerzu ale oddzielnie a bułkę zastępuję frytkami. Domowo, smacznie i praktycznie:)

Składniki

  • mięso mielone wołowe 80 dag
  • jajko 1 szt
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku
  • ser żółty 15 dag
  • pomidory 2 szt duże
  • cebula mała 1szt
  • ogórki kiszone 4 szt
  • majonez 3 łyżki
  • keczup pikantny 1 łyżka
  • olej do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Hamburger - dekonstrukcja

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy mięso: cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Usmażoną cebulę dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy 4 burgery i smażymy na patelni grillowej po 3-5 min z każdej strony - w zależności od grubości kotletów i upodobania rodzaju wysmażenia/
    Żółty ser, pomidory i ogórki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Majonez mieszamy z keczupem.
    Na dwóch talerzach układamy plastry ogórków, pomidorów /a na nim cebulę/ i sera żółtego. Obok kładziemy usmażone kotlety z mięsa mielonego /-żółty ser możemy położyć na gorące mięso by się roztopił/. Dodajemy sos majonezowo-keczupowy.
    Na koniec dodajemy frytki - u mnie kupne, do upieczenia na blaszce w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 06 stycznia Naprawde swietny pomysl na hamburgera, tego w bule nie da sie ladnie zjesc, nie mowiac o poplamieniu. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń