Do góry

Dania główne Przepis na:

Hamburger domowy

Hamburger domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4698

Dodano:

Odsłon: 5604

Popularny i lubiany fast food w wersji domowej i zdrowej

Składniki

  • Bułka kajzerka z sezamem 5 szt.
  • Mięso mielone 500 gram
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Pomidor 1 szt.
  • Sałata 5 liści
  • Cebula 2 szt.
  • Ogórek kiszony 1-2 szt.
  • Ser topiony w plastrach 5 plasterków
  • Ketchup
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • Czosnek granulowany
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obieramy jedną cebulę i siekamy ją w drobną kostkę, podsmażamy na rumiano. Mięso mielone przekładamy do miski. Wsypujemy bułkę tartą oraz wcześniej podsmażoną cebulę. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy masę na okrągłe kotlety wielkości bułki. Kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony, aby się zarumieniły

  2. Pomidora myjemy i kroimy w średniej grubości plastry. Ogórka kiszonego również kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy ją w bardzo cienkie plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy.

  3. Bułki przekrajamy na pół i kładziemy je na rozgrzanej, suchej patelni. Dzięki temu zarumienią się i będą chrupiące.

  4. Spód bułki od strony wewnętrznej smarujemy ketchupem, kładziemy liść sałaty, ser, kotlet, plastry ogórka, plaster pomidora, cebulę. Wierzch bułki również smarujemy ketchupem od wewnętrznej strony i przykrywamy hamburgera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń