Do góry

Dania główne Przepis na:

Hamburgery z łopatki wieprzowej

Hamburgery z łopatki wieprzowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 110

Soczyste hamburgery z łopatki wieprzowej. Smaczniejsze niż w niejednym lokalu.

Składniki

  • 500g mielonej łopatki
  • 2 jajka
  • Łyżka ulubionej musztardy
  • Łyżeczka bułki tartej lub Mąki
  • Tymianek
  • Sól i pieprz
  • Przyprawa do mięsa uniwersalna
  • Sałata lodowa lub maslowa
  • Czerwona cebula
  • Pomidor
  • Ogórki kanapkowe z chili
  • Ser Gouda
  • Majonez
  • Ketchup
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Hamburgery z łopatki wieprzowej

Przygotowanie

  1. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać bułkę tarta, sól pieprz tymianek, musztarde i przyprawe do mies. Wyrobić do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do lodówki na 15 min. Nagrać piekarnik z termoobiegiem na 120 stopni.

  2. Z mięsa uformować okrągłe kotlety średnicy bułek do hamburgerow, nieco większe ponieważ mogą się skurczy podczas smażenia. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć kotlety. W międzyczasie bułki wstawić do piekarnika. Wyjmujemy gdy się zarumienia. Pomidor pokroić, przygotować opkukane wcześniej liście sałaty, cebulę pokroić w krązki. 3 łyżki majonezu wymieszać z dwiema łyżkami ketchupu.
    Gdy kotlety będą zarumienione przełożyć na ręcznik papierowy. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Gdy bułki gotowe układamy kolejno :
    SOS z ketchup i majonezu, sałata, mięso, ser, pomidor ogórki, cebula, następnie górna część bułki marujemy ponownie sosem i nakładamy na pozostałe warstwy. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń