Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten dostałam ostatnio od mojego kuzyna, któremu nie do końca uwierzyłam, że da się odtworzyć ten specyficzny smak. Nawet nie wyobrażacie sobie mojej miny, kiedy spróbowałam to co zrobiłam. Jak dla mnie smakuje to identycznie jak popularne hot wings z KFC, a nawet lepiej!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 356
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3847
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1328
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 356
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3847
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1328
Składniki
Standardowo zaczynamy od oczyszczenia skrzydełek - lotki (tą końcówkę ostro zakończoną) odcinany i skrzydełko dzielimy na pół. Skórę zostawiamy tylko uważnie popatrzcie czy nie ma na niej piórek. Skrzydełka wsadzamy do miski i zasypujemy solą w ilości półtorej łyżeczki i pieprzem cayenne w zależności jak bardzo lubicie pikantne jedzenie. W każdym razie powinno Wam zostać co najmniej 1 łyżeczka płaska tej przyprawy na później. Kurczaka dokładnie z przyprawą i solą wymieszać i wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Po 3 godzinach robimy zalewę: mleko, 3/4 szklanki mąki, jajko, pół łyżeczki soli i łyżeczkę przyprawy dokładnie miksujemy ze sobą. Zalewa powinna mieć konsystencję mniej więcej taką jak ciasto na naleśniki. Skrzydełka zalewamy tą miksturą i wstawiamy jeszcze na 10 minut do lodówki. Do naczynia z przykrywką wsypujemy mąkę i układamy w nim 5-6 skrzydełek. Naczynie zamykamy i dokładnie i mocno nim wstrząsamy. Tak opanierowane skrzydełka wrzucamy na bardzo dobrze rozgrzany olej i smażymy 8-12 minut. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby trochę z tłuszczu obciekły i zajadamy się do woli. :)