Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten dostałam ostatnio od mojego kuzyna, któremu nie do końca uwierzyłam, że da się odtworzyć ten specyficzny smak. Nawet nie wyobrażacie sobie mojej miny, kiedy spróbowałam to co zrobiłam. Jak dla mnie smakuje to identycznie jak popularne hot wings z KFC, a nawet lepiej!
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 140
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 243
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 140
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 243
Składniki
Standardowo zaczynamy od oczyszczenia skrzydełek - lotki (tą końcówkę ostro zakończoną) odcinany i skrzydełko dzielimy na pół. Skórę zostawiamy tylko uważnie popatrzcie czy nie ma na niej piórek. Skrzydełka wsadzamy do miski i zasypujemy solą w ilości półtorej łyżeczki i pieprzem cayenne w zależności jak bardzo lubicie pikantne jedzenie. W każdym razie powinno Wam zostać co najmniej 1 łyżeczka płaska tej przyprawy na później. Kurczaka dokładnie z przyprawą i solą wymieszać i wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Po 3 godzinach robimy zalewę: mleko, 3/4 szklanki mąki, jajko, pół łyżeczki soli i łyżeczkę przyprawy dokładnie miksujemy ze sobą. Zalewa powinna mieć konsystencję mniej więcej taką jak ciasto na naleśniki. Skrzydełka zalewamy tą miksturą i wstawiamy jeszcze na 10 minut do lodówki. Do naczynia z przykrywką wsypujemy mąkę i układamy w nim 5-6 skrzydełek. Naczynie zamykamy i dokładnie i mocno nim wstrząsamy. Tak opanierowane skrzydełka wrzucamy na bardzo dobrze rozgrzany olej i smażymy 8-12 minut. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby trochę z tłuszczu obciekły i zajadamy się do woli. :)