Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hreczanyki to podkarpackie kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu polane aromatycznym grzybowym sosem. Można je serwować również jak tradycyjne kotlety w towarzystwie ziemniaków i surówki. Sekret smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu kaszy gryczanej, którą najlepiej ugotować już dzień wcześniej, pozostawić w garnku, przykryć, zawinąć w koc i pozostawić w takim stanie na całą noc. Ten prosty zabieg sprawi, że kasza stanie się bardziej miękka, przez co kotlety będą puszyste i delikatne w środku.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 63
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 644
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 62
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 82
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 63
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 644
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 62
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 82
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Ugotowaną kaszę przykrywamy, garnek z kaszą zawijamy w koc i odstawiamy na kilka godzin, żeby kasza sobie powoli doszła.
Cebulę obieramy, kromy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy kaszę gryczaną, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka oraz przyprawy. Składniki wyrabiamy dłońmi. Następnie formujemy średniej wielkości kotleciki.
Uformowane hreczanyki smażymy na patelni z rozgrzanym, klarowanym masłem. Po około 7-10 minut z każdej strony na wolnym ogniu.
Usmażone hreczanyki serwujemy polane sosem lub podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!