Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hreczanyki to podkarpackie kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu polane aromatycznym grzybowym sosem. Można je serwować również jak tradycyjne kotlety w towarzystwie ziemniaków i surówki. Sekret smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu kaszy gryczanej, którą najlepiej ugotować już dzień wcześniej, pozostawić w garnku, przykryć, zawinąć w koc i pozostawić w takim stanie na całą noc. Ten prosty zabieg sprawi, że kasza stanie się bardziej miękka, przez co kotlety będą puszyste i delikatne w środku.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 27019
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9619
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2129
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4125
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 802
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 390
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 27019
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9619
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2129
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4125
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 802
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 390
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Ugotowaną kaszę przykrywamy, garnek z kaszą zawijamy w koc i odstawiamy na kilka godzin, żeby kasza sobie powoli doszła.
Cebulę obieramy, kromy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy kaszę gryczaną, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka oraz przyprawy. Składniki wyrabiamy dłońmi. Następnie formujemy średniej wielkości kotleciki.
Uformowane hreczanyki smażymy na patelni z rozgrzanym, klarowanym masłem. Po około 7-10 minut z każdej strony na wolnym ogniu.
Usmażone hreczanyki serwujemy polane sosem lub podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!