Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hreczanyki to podkarpackie kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu polane aromatycznym grzybowym sosem. Można je serwować również jak tradycyjne kotlety w towarzystwie ziemniaków i surówki. Sekret smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu kaszy gryczanej, którą najlepiej ugotować już dzień wcześniej, pozostawić w garnku, przykryć, zawinąć w koc i pozostawić w takim stanie na całą noc. Ten prosty zabieg sprawi, że kasza stanie się bardziej miękka, przez co kotlety będą puszyste i delikatne w środku.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2388
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2165
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2388
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2165
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Ugotowaną kaszę przykrywamy, garnek z kaszą zawijamy w koc i odstawiamy na kilka godzin, żeby kasza sobie powoli doszła.
Cebulę obieramy, kromy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy kaszę gryczaną, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka oraz przyprawy. Składniki wyrabiamy dłońmi. Następnie formujemy średniej wielkości kotleciki.
Uformowane hreczanyki smażymy na patelni z rozgrzanym, klarowanym masłem. Po około 7-10 minut z każdej strony na wolnym ogniu.
Usmażone hreczanyki serwujemy polane sosem lub podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!