Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz Hreczanyki jadłam w jednej z podkarpackich restauracji. Ich smak tak przypadł mi go gustu, że postanowiłam przygotować je samodzielnie w domu. Hreczanyki w przeciwieństwie do klasycznych mielonych zawierają jeden dodatkowy składnik - kaszę gryczaną. Kotlety wykonane według tego przepisu wychodzą niezwykle zwarte, a jednocześnie nie tracą na delikatności i sprężystości. Można zajadać je solo lub z ulubioną surówką.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Składniki
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Mięso przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulę i kaszę gryczaną. Składniki dopraw solą i pieprzem. Masę na kotlety wyrabiaj dłońmi.
Z mięsnej masy uformuj równej wielkości kotleciki.
Hreczanyki smaż na patelni z rozgrzanym smalcem - na złoty kolor z każdej strony.
Gotowe kotlety podawaj solo lub z ulubioną surówką.