Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz Hreczanyki jadłam w jednej z podkarpackich restauracji. Ich smak tak przypadł mi go gustu, że postanowiłam przygotować je samodzielnie w domu. Hreczanyki w przeciwieństwie do klasycznych mielonych zawierają jeden dodatkowy składnik - kaszę gryczaną. Kotlety wykonane według tego przepisu wychodzą niezwykle zwarte, a jednocześnie nie tracą na delikatności i sprężystości. Można zajadać je solo lub z ulubioną surówką.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15785
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1502
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15785
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1502
Składniki
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Mięso przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulę i kaszę gryczaną. Składniki dopraw solą i pieprzem. Masę na kotlety wyrabiaj dłońmi.
Z mięsnej masy uformuj równej wielkości kotleciki.
Hreczanyki smaż na patelni z rozgrzanym smalcem - na złoty kolor z każdej strony.
Gotowe kotlety podawaj solo lub z ulubioną surówką.