Do góry

Dania główne Przepis na:

Idealny stek z leśnymi grzybami

Idealny stek z leśnymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6862

Dodano:

Odsłon: 3657

To bardzo proste danie, które zadowoli każdego mężczyznę :) Jakie mięso powinniśmy wybrać? Najlepsze, ale niestety również najdroższe, są steki z polędwicy. Ja tym razem użyłam trochę tańszego mięsa - steka z krzyżowej. Jest równie smaczne, ale zawiera niewielką ilość włókien.

Składniki

  • 2 steki
  • 20 dag borowików (prawdziwków)
  • 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • ziemniaki
  • Sól
  • Pieprz
  • olej
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Borowiki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy gałązki tymianku oraz grzyby. Co jakiś czas mieszamy, aż podsmażą się na złoto. Odstawiamy.

  2. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i świeżo zmielony pieprz i robimy z nich puere.

  3. Steki solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na mocno rozgrzany olej wkładamy po 1 steku i smażymy z każdej strony. Smażąc co jakiś czas przyciskamy mięso do patelni. Sprawdzamy po bokach stopień wysmażenia mięsa. Jeśli osiągnie taki, na jakim nam zależy, to podnosimy steki szczypcami do grilla i przykładamy boki mięsa do patelni (żeby zamknąć je z każdej strony). Stek przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i odstawiamy na 5-10 minut. W tym czasie smażymy kolejny stek, również zawijamy w folię i odstawiamy.

  4. Wracamy do grzybów. Patelnię wstawiamy na ogień i podgrzewamy. Tuż przed podaniem solimy i pieprzymy. Pamiętajmy, że jeśli posolimy je przed smażeniem, to puszczą wodę i zaczną się dusić - a nam zależy na tym, by przysmażyły się na złoto :) Steki zawsze solimy przed smażeniem, a grzyby zawsze po :)

  5. Na talerzu układamy ziemniaki a na nich steki. Na stekach układamy grzyby i dekorujemy świeżym tymiankiem.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń