Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To bardzo proste danie, które zadowoli każdego mężczyznę :) Jakie mięso powinniśmy wybrać? Najlepsze, ale niestety również najdroższe, są steki z polędwicy. Ja tym razem użyłam trochę tańszego mięsa - steka z krzyżowej. Jest równie smaczne, ale zawiera niewielką ilość włókien.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10361
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336705
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4181
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423327
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10361
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336705
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4181
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423327
Składniki
Borowiki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy gałązki tymianku oraz grzyby. Co jakiś czas mieszamy, aż podsmażą się na złoto. Odstawiamy.
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i świeżo zmielony pieprz i robimy z nich puere.
Steki solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na mocno rozgrzany olej wkładamy po 1 steku i smażymy z każdej strony. Smażąc co jakiś czas przyciskamy mięso do patelni. Sprawdzamy po bokach stopień wysmażenia mięsa. Jeśli osiągnie taki, na jakim nam zależy, to podnosimy steki szczypcami do grilla i przykładamy boki mięsa do patelni (żeby zamknąć je z każdej strony). Stek przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i odstawiamy na 5-10 minut. W tym czasie smażymy kolejny stek, również zawijamy w folię i odstawiamy.
Wracamy do grzybów. Patelnię wstawiamy na ogień i podgrzewamy. Tuż przed podaniem solimy i pieprzymy. Pamiętajmy, że jeśli posolimy je przed smażeniem, to puszczą wodę i zaczną się dusić - a nam zależy na tym, by przysmażyły się na złoto :) Steki zawsze solimy przed smażeniem, a grzyby zawsze po :)
Na talerzu układamy ziemniaki a na nich steki. Na stekach układamy grzyby i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego :)