Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk musztardowo-tymiankowy

Indyk musztardowo-tymiankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 5821

Mięso indyka bardzo lubię. Jest delikatne i chude. Sekretem smacznego dania z indyka jest jego dobre przyprawienie bo samo w sobie mięso ma trochę nijaki smak. Ale przy użyciu odpowiedniej ilości przypraw można wyczarować kulinarne cuda. Dziś mój nowatorski przepis z tego co akurat miałam pod ręką w kuchni. Wyszło danie bardzo fajne, zdecydowane w smaku co ja osobiście lubię.

Składniki

  • 5 sznycli z indyka
  • 1 cebula
  • Dowolna pikantna musztarda
  • Wino białe wytrawne
  • Śmietanka 30%
  • Suszony tymianek (około 1 łyżeczki)
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone sznycle doprawiam z każdej strony solą, pieprzem i roztartym w palcach tymiankiem. Następnie smaruję cienko z każdej strony musztardą. Nie należy przesadzać ilością musztardy, powinna się nią tylko lekko „maznąć” sznycel z każdej strony.
    Doprawione sznycle smażę na oleju po kilka minut z każdej strony aż lekka się zarumienią.
    Cebulę kroje na piórka i dodaję do indyka i smażę jeszcze chwile razem aż cebula zmięknie i lekko się zeszkli.

  2. Podsmażone składniki zalewam winem tak aby sznycle mniej więcej do połowy grubości były w nim zanurzone. Duszę bez przykrycia na zwiększonej mocy aż wino całkowicie odparuje.
    Teraz zalewam mięso przegotowaną wodą aż prawie przykryje mięso i duszę pod przykryciem do miękkości.
    Gdy mięso jest już odpowiednio miękkie dolewam śmietankę i jeszcze chwilę duszę cały czas mieszają aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli jest potrzeba można doprawić solą i pieprzem.
    Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń