Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w maladze

Indyk w maladze

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22287

Dodano:

Odsłon: 7015

Ciekawe sposób podania mięsa z indyka. Drób w winie malaga pobudza zmysły. Uwaga! sprawdzony przepis!:)

Składniki

  • pierś z indyka, 1 kg
  • tłuszcz, 15 dag
  • cebula, 1 szt
  • marchew, 1 szt
  • seler, 1 szt
  • pietruszka, 1 szt
  • kości i nóżki cielęce, 70 dag
  • liście laurowe, 2 szt
  • czarny pieprz, 5 ziarenek
  • ziele angielskie, 5 ziarenek
  • białka z jakjek, z 2-3 jajek
  • ocet 6%, 1 łyżka
  • żelatyna, 2 łyżki
  • wino malaga, 1/2 szklanki
  • zielenina, do dekoracji
  • winogrona, do dekoracji
  • Pomarańcze, do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Indyk w maladze

Przygotowanie

  1. Mięso indyka natrzeć solą, nasmarować tłuszczem. Piec około 90 minut w temp. 180-200°C. W tym czasie ugotować wywar z warzyw, nóżek i kości. Przecedzić. Aby wywar sklarować, dodać białka i ocet, znów przecedzić. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Rozpuścić podgrzewając. Wymieszać z wywarem i winem.

  2. Mięso ostudzić, pokroić w duże plastry. Na spód półmiska nalać kilka łyżek galarety. Wystudzić. Na niej ułożyć indyka. Udekorować owocami. Zalać połową tężejącej galarety.

  3. Resztę galarety wlać do płaskiej kwadratowej formy. Wystudzić. Następnie pokroić w drobną kosteczkę i przybrać brzeg półmiska z indykiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń