Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk w pomarańczach"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
ok. 140 min • Porcja 375 kcal • Koszt porcji ok. 4,70 zł • Przepis na 4 porcje
Udziec indyka myję, osuszam i dobrze nacieram solą z każdej strony. W misce łączę keczup z olejem, przyprawą do grilla oraz z suszem warzywnym. Tą marynatą smaruję dokładnie mięso, a potem odstawiam je w chłodne miejsce.
Pomarańcze myję, obieram ze skórki, kroję w równe plastry. Cebulę obieram, kroję w piórka. Na dnie naczynia żaroodpornego układam cebulę oraz plastry pomarańczy. Kilka plasterków pomarańczy od razu odkładam, żeby przykryć nimi udziec pod koniec pieczenia.
Wkładam udziec do naczynia żaroodpornego. Piekę pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż mięso będzie miękkie (długość pieczenia zależy od wielkości udźca – czasami piekę go aż do 2 godzin). Około 20 minut przed końcem pieczenia odkrywam pokrywkę i układam plastry pomarańczy na udźcu. Podaję na ciepło do obiadu lub na zimno do chleba.
Aleksandra Jarocka z PabianicŹródło: Kobieta i życie