Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na obiad kuchni indyjskiej - indyk w sosie curry z mleczkiem kokosowym z warzywami podany z ryżem
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 144
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 297
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1522
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 144
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 297
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1522
Składniki
Filety z indyka pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać łyżkę curry i wymieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażać mięso ok 10 min. Dolać trochę wody i dusić pod przykryciem ok 20 min. Jak mięso będzie już miękkie przełożyć do miski razem z powstałym "sosem". Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę, po chwili pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Chwilę razem podsmażać. Po ok 5 min dodać pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę. Dusić razem pod przykryciem co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlewać wodą. Następnie dorzucić posiekany imbir i starty czosnek, podsmażać razem co jakiś czas mieszając. Na patelnię z warzywami przełożyć całą zawartość miski z usmażonym indykiem, dodać wodę i mleczko kokosowe i resztę przyprawy curry, wymieszać i chwilę razem dusić pod przykryciem. Jeśli będzie zbyt pikantne dolać więcej wody lub mleczka kokosowego, jeśli zbyt łagodne, dodać więcej przyprawy curry. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego!