Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w sosie szpinakowym

Indyk w sosie szpinakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 714

Dodano:

Odsłon: 12734

Na obiadek proponuję filet z indyka w sosie szpinakowym z dodatkiem papryki i pomidorów suszonych. W miarę szybko zrobione, bo w ciągu godziny, licząc marynowanie mięsa. Do tego u mnie była kasza jęczmienna, palce lizać :-) Można podać również z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Poniżej przepis dla 4 osób:

Składniki

  • 400-500 g filetu z indyka (4 plastry)
  • 200 g mrożonych liści szpinaku lub tyle samo świeżych
  • 7 ząbków czosnku (możecie dać mniej, my lubimy dużo )
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 małe słodkie papryczki
  • 5 pomidorów suszonych w oliwie
  • sól i pieprz do smaku
  • ocet jabłkowy lub sok z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Indyk w sosie szpinakowym

Przygotowanie

  1. Filety delikatnie rozbić, doprawić z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym oraz olejem, na każdy rozsmarować po jednym ząbku czosnku i zostawić na 15 minut. Następnie smażyć na patelni z obu stron po kilka minut i przykryć pokrywą. Usmażone filety przełożyć na talerz, a na tą samą patelnię przełożyć szpinak. Do szpinaku wcisnąć pozostałe 3 ząbki czosnku, dodać pokrojoną paprykę i pokrojone pomidory suszone, doprawić solą i pieprzem oraz wlać śmietanę. Całość doprawić sokiem z cytryny. Wszystko chwilę smażyć. Następnie sos zagęścić wodą zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Usmażone filety przełożyć z powrotem na patelnię, delikatnie wymieszać z sosem szpinakowym, przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut. Indyk można podawać z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń