Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8109
Dodano: 25.05.2011
Odsłon: 8480
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marchewkę obieramy i kroimy na grube plastry. Cebulę dzielimy na piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części każdy (jeśli są bardzo małe to na pół lub zostawiamy w całości).
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Mięso wraz z tłuszczem przekładamy do średniego garnka, podlewamy lekko bulionem, przykrywamy i dusimy około 30-40 minut. Następnie na mięsie układamy warzywa warstwami: cebula, marchew, ziemniaki. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem, a ziemniaki dodatkowo tymiankiem. Wszystko zalewamy resztą bulionu (bulion powinien sięgać warstwy ziemniaków, nie zakrywać całości), przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Następnie sos z potrawki odlewamy do osobnego rondelka. Przygotowujemy ciemną zasmażkę: na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, dodajemy łyżkę mąki i ciągle mieszając doprowadzamy zasmażkę do ciemnobrązowego koloru. Następnie podlewamy kilkoma łyżkami sosu z potrawki i intensywnie mieszamy, aby zlikwidować grudki. Zasmażkę wlewamy do sosu, dodajemy posiekaną natkę i szczypiorek i zagotowujemy. Sos wlewamy do garnka z mięsem i warzywami, zagotowujemy całość i danie jest gotowe do podania! Podajemy w głębokich talerzach lub miseczkach.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

anetas197601 02 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
kolejny super przepis w Twoim wykonaniu :) 59 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 25 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Świetny przepis - zrobimy w sobotę. :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

frankania 25 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Robilam cosik takiego ale z wolowinka mielona - naprawde niezle - chociaz nie przepadam za wolowinka....;)...0 Kto głosował? | Odpowiedz