Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularną przekąską jest jabłko pieczone na słodko - wiele osób zna ten deser i chętnie go zajada. Mało kto wie jednak, że popularne w Polsce owoce można wykorzystać do przyrządzenia sycącego obiadu. Jabłka faszerowane mięsem i wypełnione zdrowymi dodatkami to idealne połączenie smaków oraz składników. Przekonaj się, jak łatwo je zrobić i zaskocz swoich bliskich zupełnie nową potrawą.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4216
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 474
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 878
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3766
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 768
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4216
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 474
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 878
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3766
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 768
Składniki
Przygotowanie jabłek faszerowanych mięsem zacznij od umycia i dokładnego osuszenia owoców. Następnie zetnij wierzch jabłek i wydrąż miąższ (zostawiając ok. centymetra ścianki), usuwając również gniazda nasienne. Miąższ z jabłek wraz ze ściętym wierzchem drobno poszatkuj i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał i nabrał więcej smaku.
Mięso przełóż do miski. Cebulę i natkę poszatkuj, dodaj do naczynia. Następnie dołóż też pokrojone jabłka, wbij jajko i dołóż kremówkę. Dopraw jeszcze majerankiem, przyprawą do mięsa mielonego i solą (do smaku). Ser pokrój w drobną kostkę, wrzuć do farszu. Wszystkie składniki dokładnie pomieszaj do połączenia w masę.
Tak przygotowany farsz do jabłek z mięsem przełóż do wydrążonych owoców (napełnij obficie). Następnie ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym do zapiekania (nie przykrywaj). Włóż do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut.