Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularną przekąską jest jabłko pieczone na słodko - wiele osób zna ten deser i chętnie go zajada. Mało kto wie jednak, że popularne w Polsce owoce można wykorzystać do przyrządzenia sycącego obiadu. Jabłka faszerowane mięsem i wypełnione zdrowymi dodatkami to idealne połączenie smaków oraz składników. Przekonaj się, jak łatwo je zrobić i zaskocz swoich bliskich zupełnie nową potrawą.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14933
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4717
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44725
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14933
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4717
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44725
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Składniki
Przygotowanie jabłek faszerowanych mięsem zacznij od umycia i dokładnego osuszenia owoców. Następnie zetnij wierzch jabłek i wydrąż miąższ (zostawiając ok. centymetra ścianki), usuwając również gniazda nasienne. Miąższ z jabłek wraz ze ściętym wierzchem drobno poszatkuj i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał i nabrał więcej smaku.
Mięso przełóż do miski. Cebulę i natkę poszatkuj, dodaj do naczynia. Następnie dołóż też pokrojone jabłka, wbij jajko i dołóż kremówkę. Dopraw jeszcze majerankiem, przyprawą do mięsa mielonego i solą (do smaku). Ser pokrój w drobną kostkę, wrzuć do farszu. Wszystkie składniki dokładnie pomieszaj do połączenia w masę.
Tak przygotowany farsz do jabłek z mięsem przełóż do wydrążonych owoców (napełnij obficie). Następnie ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym do zapiekania (nie przykrywaj). Włóż do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut.