Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć kochani! Dzisiaj zapraszam Was na pyszne placuszki w których główną rolę grają jabłka. Nie będą to jednak placki z jabłkami ( zazwyczaj kroję owoce na plasterki, zanurzam w cieście i na patelnię), ale najprawdziwsze jabłkowe placki – do ciasta dodamy tarte owoce i przejdzie ono całkowicie ich smakiem i zapachem.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10557
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10557
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Do misy robota wbijam jajka, a następnie dodaję cukier. Wszystko miksuję na gładką, jednolitą masę.
2. W miedzy czasie do drugiej miski przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą.
3. Jabłka obieram i ścieram na tarce o małych oczkach.
4. Do jajek z cukrem dodaję roztopione masło, mleko i wodę – cały czas miksuję. Następnie stopniowo dodaję mąkę z proszkiem i solą.
5. Do tak przygotowanego ciasta przekładam starte owoce i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszam łyżką.
6. Porcje ciasta nakładam dużą łyżką na patelnię na której wcześniej dobrze podgrzałam olej. Placki smażę na złoto z obydwu stron.
7. Po usmażeniu placki przekładam na papierowy ręcznik i delikatnie odciskam nadmiar tłuszczu.
8. Placuszki podaję oprószone cukrem pudrem. Są miękkie, delikatne, bardzo jabłkowe i słodkie – wyśmienity pomysł na obiad. Polecam!