Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie obiadowe, które pamiętam z dzieciństwa i do którego chętnie wracam.Tanie i proste w przygotowaniu a równocześnie smaczne i sycące.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Jajka gotujemy na twardo /lub półtwardo/ , przekrawamy na pół i wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżki. Sos: w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając smażymy do połączenia składników, pilnując by mąka nie zrumieniła się. Nie zdejmując z ognia porcjami wlewamy ciepły bulion energicznie mieszając by nie było grudek. Mieszając gotujemy aż sos zgęstnieje. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy porcjami/do smaku musztardę, doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i na małym ogniu mocno podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Pure: ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Dokładnie odcedzamy. Do gorących ziemniaków w garnku dodajemy masło i mleko /możemy też dodać soli i gałki muszkatołowej/ i dokładnie ugniatamy na jednolite piure. Porcje pure posypujemy posiekanym świeżym koperkiem i podajemy z połówkami jajek polane gorącym sosem musztardowym.