Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc to czas kiedy królują jajka. Zanim jednak trafią na półmisek czy do sałatki trzeba je ugotować a później obrać ze skorupki. I tu pojawia się problem: jak tych kilkanaście /a może i kilkadziesiąt:)/ jajek obrać w miarę szybko i na tyle estetycznie by prezentowały się apetycznie i zachęcały do posiłku ? Jest na to kilka patentów:)
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 392
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2577
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1809
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6208
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 392
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2577
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1809
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6208
Składniki
Najprościej Najłatwiej po ugotowaniu i wystudzeniu jajko przekroić na pół i przy pomocy łyżeczki wydobyć ze skorupki. Jeśli jednak chcemy mieć jajko w całości możemy wypróbować inne sposoby: Świeżość jajek Już nasze babcie wiedziały, że świeże jajko obiera się trudniej, gdyż podczas gotowania białko przywiera do skorupki i później trudno je oddzielić.Im starsze jajko /ale oczywiście jeszcze przydatne do spożycia/ tym błonka miedzy białkiem a skorupką w czasie gotowania lepiej się wiąże i daje łatwiej oddzielić skorupkę od białka. Woda z dodatkami Do wody, w której gotujemy jajka możemy dodać jeden z poniższych składników: - sól /2-3 kopiaste łyżki/ - ocet /1-2 łyżki/ - soda /0,5 łyżeczki/ Proporcje na 8-10 jajek Potrząsanie i zimna woda Po ugotowaniu jajka odcedzamy, energicznie potrząsamy garnkiem tak by jajka poobijały się w garnku /i skorupka popękała/ a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Pojedyncze sztuki możemy przełożyć do szklanki, zalać do połowy zimną wodą, zakryć naczynie dłonią i energicznie potrząsamy przez 30 sekund. Skorupka bez problemu zejdzie z jajka. Większą ilość jajek możemy włożyć do słoika, zalać do połowy zimną wodą, zakręcić słoik i energicznie potrząsać przez 30 sekund. Skorupki jajek popękają a zimna woda ułatwi oddzielenie skorupki od białka. /Wody nie powinno być zbyt wiele by jajka w czasie potrząsania nie pływały. Powinny być również dość luźno ułożone by łatwo obijały się o ścianki słoika i siebie wzajemnie./ Efekt obijania wzmocnią kostki lodu dodane do naczynia z jajkami i wodą. Możemy też jajka obierać pod bieżącą zimną wodą - obieranie pójdzie nam sprawnie a przy okazji obmyjemy jajka z małych kawałków skorupek, które mało widać ale czuć jak "chrupią" w czasie jedzenia:)