Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żaden sylwester nie może obyć się bez szampana. Nie ważne czy "prawdziwy" za dużą kasę czy zwykłe wino musujące zwane jedynie potocznie szampanem musi się pojawić tej nocy, by wznieść noworoczny toast. A co zrobić z resztą tego trunku pozostałego po imprezie ? W zależności od rodzaju i smaku możemy go wykorzystać na kilka sposobów.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 226
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 802
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 935
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2832
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 226
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 802
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 935
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2832
Składniki
Kostki lodu Szampan możemy rozlać do pojemników na lód i zamrozić. Takie kostki lodowe schłodzą każdy napój w karnawale a dodając do każdej porcji drobny owoc /np. jagodę/ staną się ozdobą trunku. Kostki lodu z szampana możemy dodać do potraw np. do sosu by wzbogacić ich smak. Ciasto naleśnikowe Przygotowując ciasto na naleśniki wodę gazowaną możemy zastąpić szampanem. Słodki szampan doskonale pasuje do naleśników na słodko a wytrawny do ciasta naleśnikowego np. do krokietów. Szampan i ryby Wytrawnego szampana możemy dodać do galarety rybnej lub wywaru, w którym gotujemy rybę. Z dodatkiem szampana możemy przygotować pyszny sos do ryby: drobno posiekaną cebulę gotujemy w 150 ml szampana wytrawnego do czasu aż zredukuje swą objętość o połowę, doprawiając sola i białym pieprzem. Sos przecedzamy, cebulę wyrzucamy, dodajemy 1 szklankę śmietany, 3/4 szklanki szampana i 0,5 szklanki bulionu. Mieszając podgrzewamy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę masła i energicznie mieszamy by masło się roztopiło, połączyło z sosem ale nie zważyło go. Szampańskie desery Szampańska galaretka:najprościej połączyć szampana z żelatyną. Uzyskaną w ten sposób galaretką możemy zalać owoce w pucharkach lub na biszkopcie. Deser lodowy:szampan możemy zmiksować z owocami /najlepiej słodki szampan połączyć z kwaskowatymi owocami a wytrawny z słodkimi/ i zamrozić. Po godzinie przemieszać i ponownie zamrozić. Szampańskie zabaione: w kąpieli wodnej ubijamy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru i 120 ml szampana. Kiedy uzyskamy gładki, jasny, puszysty krem podajemy go z owocami lub lodami /bez dodatków również smakuje wybornie:)/ Szampan jak wino Szampan - a szczególnie wino musujące - po odgazowaniu może zastąpić tradycyjne wino np. w bigosie, sosie, marynacie do mięsa. Wytrawny szampan zastąpi białe wino w zupie cebulowej a słodki możemy dodać do zupy owocowej. Uwaga: szampan zbyt długo przechowywany w otwartej butelce szampan może kwaśnieć.