Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żaden sylwester nie może obyć się bez szampana. Nie ważne czy "prawdziwy" za dużą kasę czy zwykłe wino musujące zwane jedynie potocznie szampanem musi się pojawić tej nocy, by wznieść noworoczny toast. A co zrobić z resztą tego trunku pozostałego po imprezie ? W zależności od rodzaju i smaku możemy go wykorzystać na kilka sposobów.
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 117
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 223
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 205
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2563
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 117
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 223
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 205
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2563
Składniki
Kostki lodu Szampan możemy rozlać do pojemników na lód i zamrozić. Takie kostki lodowe schłodzą każdy napój w karnawale a dodając do każdej porcji drobny owoc /np. jagodę/ staną się ozdobą trunku. Kostki lodu z szampana możemy dodać do potraw np. do sosu by wzbogacić ich smak. Ciasto naleśnikowe Przygotowując ciasto na naleśniki wodę gazowaną możemy zastąpić szampanem. Słodki szampan doskonale pasuje do naleśników na słodko a wytrawny do ciasta naleśnikowego np. do krokietów. Szampan i ryby Wytrawnego szampana możemy dodać do galarety rybnej lub wywaru, w którym gotujemy rybę. Z dodatkiem szampana możemy przygotować pyszny sos do ryby: drobno posiekaną cebulę gotujemy w 150 ml szampana wytrawnego do czasu aż zredukuje swą objętość o połowę, doprawiając sola i białym pieprzem. Sos przecedzamy, cebulę wyrzucamy, dodajemy 1 szklankę śmietany, 3/4 szklanki szampana i 0,5 szklanki bulionu. Mieszając podgrzewamy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę masła i energicznie mieszamy by masło się roztopiło, połączyło z sosem ale nie zważyło go. Szampańskie desery Szampańska galaretka:najprościej połączyć szampana z żelatyną. Uzyskaną w ten sposób galaretką możemy zalać owoce w pucharkach lub na biszkopcie. Deser lodowy:szampan możemy zmiksować z owocami /najlepiej słodki szampan połączyć z kwaskowatymi owocami a wytrawny z słodkimi/ i zamrozić. Po godzinie przemieszać i ponownie zamrozić. Szampańskie zabaione: w kąpieli wodnej ubijamy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru i 120 ml szampana. Kiedy uzyskamy gładki, jasny, puszysty krem podajemy go z owocami lub lodami /bez dodatków również smakuje wybornie:)/ Szampan jak wino Szampan - a szczególnie wino musujące - po odgazowaniu może zastąpić tradycyjne wino np. w bigosie, sosie, marynacie do mięsa. Wytrawny szampan zastąpi białe wino w zupie cebulowej a słodki możemy dodać do zupy owocowej. Uwaga: szampan zbyt długo przechowywany w otwartej butelce szampan może kwaśnieć.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą
Dania główne
Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem
Dania główne
Kwiaty czarnego bzu w cieście
Dania główne
Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie serowo-śmietanowym
Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą
Młoda kapusta jest u nas najlepszym daniem na każdą okazję, z pomidorami i ki...
Odsłon: 72
Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem
przepis na smaczny , sycący obiad
Odsłon: 52