Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza propozycja to potrawa kreolska, w której głównym składnikiem jest ryż. Z dodatkami jest różnie i każdy może dodać te, które najbardziej lubi, ale powinny być takie jak: cebula, czosnek, papryka, pomidory. Potrawa ta występuje w bardzo wielu wersjach i dzisiaj jedna z nich.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5840
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 416
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5840
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 416
Składniki
Paprykę i cebulę kroimy w dość drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Moja zmiana jest taka, że dodaję łodygi zielonej brokuły, by kolor i smak był wzbogacony. Pomidory z puszki wylewamy do miski gnieciemy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kiełbasę Chorizo kroimy w kostkę lub plastry a potem na mniejsze kawałki w zależności jaką mamy. Ja mam większy rozmiar
Kurczaka obsypujemy przyprawą do kurczaka.
Następnie kurczaka kładziemy na głęboką patelnię, smażymy, aż się zarumieni.
Jak już mamy to, zdejmujemy kurczaka z patelni i dodajemy pokrojone warzywa oraz inne suche przyprawy i podsmażamy przez ok. 1 minutę.
Następnie robimy bulion może być z kostki lub przygotowany własny wcześniej i dodajemy do warzy. Również dodajemy do warzyw przygotowane pomidory z czosnkiem, wlewamy i mieszamy całość.
Do podsmażonych składników dodajemy ryż.
Dokładamy na koniec pałki kurczaka. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy patelnię pokrywką. Danie gotujemy przez ok. 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu i zmięknie.
Jak już mamy wszystko miękkie, wykładamy na talerz i możemy posypać całość natką pietruszki. Smacznego.