Do góry

Dania główne Przepis na:

Jesienny gulasz z dynią i papryką

Jesienny gulasz z dynią i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 2276

Dodano:

Odsłon: 684

rozgrzewające danie idealne na długie wieczory ;-)

Składniki

  • wołowina - 600 g
  • dynia - 600 g
  • papryka - 3 szt.
  • cebula - 3 szt.
  • marchewka - 3 szt.
  • pomidory krojone w zalewie - 1 puszka (400 g)
  • masło - 1 łyżka
  • olej - 2 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • sproszkowany imbir - 1 łyżeczka
  • mielone goździki - pół łyżeczki
  • chili w płatkach - pół łyżeczki
  • sól
  • bulion - 250 ml
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jesienny gulasz z dynią i papryką

Przygotowanie

  1. wołowinę (użyłem ligawy) kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, dynię (użyłem odmiany Nelson) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki, paprykę (użyłem żółtej) oczyszczamy i kroimy w kostkę

  2. w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy wołowinę i smażymy, aż się nieco przyrumieni, potem dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli, na końcu dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze chwilę

  3. teraz do rondla dodajemy dynię i marchewkę, dolewamy pomidory oraz bulion i dusimy na wolnym ogniu około godziny (aż mięso będzie już miękkie )

  4. na koniec dodajemy paprykę i dusimy jeszcze 15 min, solimy do smaku i gotowe, podajemy w pieczywem lub ryżem, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń