Do góry

Dania główne Przepis na:

Jesienny kurczak

Jesienny kurczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 2159 Ocena: 48031

Dodano:

Odsłon: 5693

Jak tylko zobaczyliśmy ten przepis w miesięczniku Moje Gotowanie, to od razu przypadł nam do gustu. I oto jest <3 Pysznie, prosto i jesiennie. Troszkę nostalgicznie…ten zapach grzybów. No w sumie teraz też u nas króluje, bo właśnie suszymy nasze zbiory.

Składniki

  • 10 pałek z kurczaka
  • 100 g masła
  • 100 g wędzonego parzonego boczku
  • 200 g świeżych grzybów
  • 20 g mąki
  • 500 ml rosołu drobiowego
  • 3 kapelusze suszonych grzybów
  • 10-15 szt marynowanych cebulek perłowych
  • 2-3 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 główka czosnku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pałki z kurczaka solimy. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy 2-3 min, dodajemy połowę mięsa, obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia.
    Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem.
    Grzyby kroimy na większe części, smażymy na ¼ porcji masła, nie mieszamy, przekładamy do kurczaka.
    Na patelnię wrzucamy ostatni kawałek masła, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto.
    Cienkim strumieniem wlewamy bulion, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
    Zalewamy tym kurczaka, dodajemy suszone grzyby, cebulki, marchewki skrojone na cienkie plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, przekrojoną na pół (nie obraną) główkę czosnku, oprószamy solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
    Naczynie żaroodporne przykrywamy, dusimy 60 min w temperaturze 170°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń