Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Iście królewska ryba na świąteczny stół. Pyszna, mięsista i bez ości. Przepis jest tradycyjny ale warto popróbować innych gatunków ryb.
garnek do gotowania ryby- podłużny, lub można rybę podzielić
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113067
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113067
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Składniki
Jesiotr jest śliski, więc najlepiej go sprawiać na ścierce. Nożem zeskrobuje się śluz.
Wycina się strunę z ośćmi. W trakcie obróbki kurczy się i nieestetycznie wygląda.
Najlepiej użyć garnka do gotowania ryby jeśli chcemy ją podać w całości. można rybę podzielić. Rybę gotuje się w wywarze warzywnym, ja wcześniej ugotowałam wywar z łbem i zalałam nim jesiotra. Rybę gotuje się około 20 minut i zostawia do wystygnięcia aby dobrze przeszła smakiem. Wywar musi być na wyrost słony bo ryba pochłonie smak. Schłodzoną rybę wykłada się na półmisek i dekoruje. Wywar się podgrzewa, jeszcze raz sprawdza smak, rozpuszcza w nim żelatynę i schłodzonym zalewa rybę.
Niestety pośpiech jest złym doradcą, robiłam w tym czasie trzy ryby i zabrakło mi wywaru rybnego, i dolałam wywaru drobiowo wołowego. Jak widać był to zły pomysł, bo oka na takiej galarecie nieestetycznie stężały, przez co galareta nie była klarowna z wierzchu. Nie mniej było pysznie. Więc nie polecam takich pomysłów. Smacznego :)