Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kabaczek nadziewany mięsem mielonym to pomysł na naprawdę wyjątkową i wytworną kolację. Tradycyjnie danie to jest niezwykle popularne na Bliskim Wschodzie, gdzie jest podawane na bankietach i przyjęciach.
Przepis dnia
Przyszły wyczekiwane upały, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego, orzeźwiając...
Odsłon: 18292
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1380
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1154
Przepis dnia
Przyszły wyczekiwane upały, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego, orzeźwiając...
Odsłon: 18292
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1380
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1154
Składniki
W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki farszu. Wymieszaj dłońmi do uzyskania w miarę jednorodnej konsystencji. Kabaczki umyj i odetnij ich wierzchołki. Pokrój je na ok. 7 cm plastry. Z jednej strony każdego plastra wydrąż miąższ, pozostawiając ok. 2 cm dna i po pół centymetra wokół skórki.
Patelnię wysmaruj oliwą. Pomidora pokrój w plasterki, a cebulę w okręgi. Porozkładaj je równomiernie na dnie. Na to nanieś wydrążony miąższ kabaczków. Dłońmi delikatnie nadziewaj kabaczki farszem, pozostawiając dość sporo miejsca i luzu. Pamiętaj, że ryż w trakcie gotowania będzie puchł. Umieść je na patelni.
Dodaj passatę pomidorową i wodę. Posyp solą i pieprzem.
Patelnię postaw na średnim ogniu i trzymaj tak to zagotowania płynu. Następnie zmniejsz ogień i przykryj naczynie pokrywką. Danie gotuj przez ok. 50 minut do całkowitego ugotowania ryżu. Od czasu do czasu sprawdzaj sos, by się nie przypalił.
Kabaczki nadziewane mięsem mielonym podawaj na ciepło z ulubioną surówką i dodatkiem wytworzonego sosu pomidorowego.