Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kacapoły to galicyjski przysmak, który doskonale sprawdzi się na piątkowy obiad. Kluski ziemniaczane z twarogowym nadzieniem, okraszone podsmażoną na maśle cebulką. Można przygotować je również w wersji na słodko z cukrem i cynamonem.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5670
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 955
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36691
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 113
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5670
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 955
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36691
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 113
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka, zalej ciepłą wodą, posól i ugotuj do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odcedź i przestudź. Zimne ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Składniki zagnieć.
Przygotuj farsz do kacapołów: twaróg przełóż do miski, dodaj jajko i przyprawy (w wersji na słono dodaj sól i pieprz, w wersji na słodko zamiast przypraw dodaj łyżkę cukru). Składniki zagnieć.
Odrywaj po kawałku ciasta, rozwałkuj je na okrągły placek o grubości około 4-5 mm. Na środek wyłóż łyżkę farszu. Zlep brzegi i uformuj małe kulki.
Gotowe kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 15-20 sekund od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Kacapoły serwuj na słono z podsmażoną na maśle cebulką lub na słodko z cukrem i cynamonem.