Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kacapoły to galicyjski przysmak, który doskonale sprawdzi się na piątkowy obiad. Kluski ziemniaczane z twarogowym nadzieniem, okraszone podsmażoną na maśle cebulką. Można przygotować je również w wersji na słodko z cukrem i cynamonem.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1275
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 682
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 693
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1275
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 682
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 693
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka, zalej ciepłą wodą, posól i ugotuj do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odcedź i przestudź. Zimne ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Składniki zagnieć.
Przygotuj farsz do kacapołów: twaróg przełóż do miski, dodaj jajko i przyprawy (w wersji na słono dodaj sól i pieprz, w wersji na słodko zamiast przypraw dodaj łyżkę cukru). Składniki zagnieć.
Odrywaj po kawałku ciasta, rozwałkuj je na okrągły placek o grubości około 4-5 mm. Na środek wyłóż łyżkę farszu. Zlep brzegi i uformuj małe kulki.
Gotowe kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 15-20 sekund od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Kacapoły serwuj na słono z podsmażoną na maśle cebulką lub na słodko z cukrem i cynamonem.