Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zjeść coś dobrego i się nie narobić? Pieczone kacze udka z sosem z porto i żurawiny . Przygotowanie tego dania zajmie kilka minut,a resztę pracy wykona za nas piekarnik. Polecam na świąteczny obiad i nie tylko
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 113
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 836
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 113
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 836
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Udka natrzeć solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania położyć z grubsza posiekane ząbki czosnku i gałązki tymianku, na wierzchu ułożyć kacze nogi. Podlać chlustem wody i wstawić do piekarnika na około godzinę.
W rondelku zagotować porto z sokiem pomarańczowym, dodać konfiturę żurawinową.
Naczynie z kaczką wyciągnąć z piekarnika, usunąć większość wytopionego tłuszczu (można użyć do pieczenia ziemniaków), wlać gorącą mieszankę soku z porto i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut, żeby mięso się upiekło a sos zredukował.