Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zjeść coś dobrego i się nie narobić? Pieczone kacze udka z sosem z porto i żurawiny . Przygotowanie tego dania zajmie kilka minut,a resztę pracy wykona za nas piekarnik. Polecam na świąteczny obiad i nie tylko
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 151
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1861
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14598
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19663
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 151
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1861
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14598
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19663
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Udka natrzeć solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania położyć z grubsza posiekane ząbki czosnku i gałązki tymianku, na wierzchu ułożyć kacze nogi. Podlać chlustem wody i wstawić do piekarnika na około godzinę.
W rondelku zagotować porto z sokiem pomarańczowym, dodać konfiturę żurawinową.
Naczynie z kaczką wyciągnąć z piekarnika, usunąć większość wytopionego tłuszczu (można użyć do pieczenia ziemniaków), wlać gorącą mieszankę soku z porto i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut, żeby mięso się upiekło a sos zredukował.