Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę Wam przyśpieszę Święta. Proszę zapoznać się z przepisem i może zachęcę Was do zrobienia takiej kaczki. Nam bardzo smakowała.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 135
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 348
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 71
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 196
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 135
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 348
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 71
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 196
Składniki
Marynata. Warzywa obieramy ścieramy lub kroimy w plasterki, dodajemy 250 ml wody i gotujemy. Wsypujemy ziele angielskie, pieprz, rozgniecione jagody jałowca, liść laurowy i imbir. Na koniec wlewamy sok z cytryny i wino. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Oczyszczoną kaczkę układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu, obkładamy plastrami obranej cebuli i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Co 12 godzin przewracamy na drugą stronę. Po 3 dniach osączamy kaczkę, solimy, obkładamy wiórkami masła i pieczemy w 175 -180 C. Czas pieczenia to 40 minut na każdy kilogram kaczki. W czasie pieczenia podlewamy kaczkę marynatą. Gotową kaczkę dzielimy na części. Do powstałego sodu dodajemy resztę marynaty, bulion oraz mąkę. Energicznie ubijamy rózgą , żeby nie zrobiły się grudki. Sos zagotowujemy, wkładamy do niego kawałki kaczki i dusimy jeszcze ok. 15 minut. Ps. Kaczka była tak pyszna i nie udało mi się zrobić chociaż jednego porządnego zdjęcia.