Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, krucha i soczysta. Smakowita kaczka z nadzieniem wątróbkowym i jabłkami.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13252
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2589
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3739
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13252
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2589
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3739
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Składniki
Kaczkę wyczyścić, opłukać starannie, osuszyć i nasolić na parę godzin i wynieść w chłodne miejsce. Namoczyć bułkę w mleku, wycisnąć. Przepuścić wątróbkę i bułkę przez maszynkę. Utrzeć masło, dodać żółtko, dodać wątróbkę wraz z bułką, rozetrzeć, dodać sól, pieprz, zielony koperek i pietruszkę. Ubić białko na pianę, wymieszać z nadzieniem, jeżeli trzeba dodać tartą bułkę (gęstość ciasta biszkoptowego). Nadzieniem tym nadziać kaczkę i zaszyć. Jeżeli będzie za mało, dodać pokrojone w ćwiartki jabłko aby wypełnić przestrzeń. Skrzydełka wykręcić, założyć na grzbiet, nóżki podciągnąć w górę, nadciąć skórę brzucha, założyć je za skórę, opuścić do normalnego położenia. W brytwanie rozgrzeć tłuszcz z masłem klarowanym, ułożyć kaczkę i polać tłuszczem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Po upieczeniu, kaczkę przekroić na 4 części (wzdłóż i poprzek). Podawać z ulubionymi dodatkami, polaną sosem.