Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, krucha i soczysta. Smakowita kaczka z nadzieniem wątróbkowym i jabłkami.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 89
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 131
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 286
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1088
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 726
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 89
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 131
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 286
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1088
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 726
Składniki
Kaczkę wyczyścić, opłukać starannie, osuszyć i nasolić na parę godzin i wynieść w chłodne miejsce. Namoczyć bułkę w mleku, wycisnąć. Przepuścić wątróbkę i bułkę przez maszynkę. Utrzeć masło, dodać żółtko, dodać wątróbkę wraz z bułką, rozetrzeć, dodać sól, pieprz, zielony koperek i pietruszkę. Ubić białko na pianę, wymieszać z nadzieniem, jeżeli trzeba dodać tartą bułkę (gęstość ciasta biszkoptowego). Nadzieniem tym nadziać kaczkę i zaszyć. Jeżeli będzie za mało, dodać pokrojone w ćwiartki jabłko aby wypełnić przestrzeń. Skrzydełka wykręcić, założyć na grzbiet, nóżki podciągnąć w górę, nadciąć skórę brzucha, założyć je za skórę, opuścić do normalnego położenia. W brytwanie rozgrzeć tłuszcz z masłem klarowanym, ułożyć kaczkę i polać tłuszczem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Po upieczeniu, kaczkę przekroić na 4 części (wzdłóż i poprzek). Podawać z ulubionymi dodatkami, polaną sosem.