Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, krucha i soczysta. Smakowita kaczka z nadzieniem wątróbkowym i jabłkami.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1305
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1299
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 235
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1305
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1299
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 235
Składniki
Kaczkę wyczyścić, opłukać starannie, osuszyć i nasolić na parę godzin i wynieść w chłodne miejsce. Namoczyć bułkę w mleku, wycisnąć. Przepuścić wątróbkę i bułkę przez maszynkę. Utrzeć masło, dodać żółtko, dodać wątróbkę wraz z bułką, rozetrzeć, dodać sól, pieprz, zielony koperek i pietruszkę. Ubić białko na pianę, wymieszać z nadzieniem, jeżeli trzeba dodać tartą bułkę (gęstość ciasta biszkoptowego). Nadzieniem tym nadziać kaczkę i zaszyć. Jeżeli będzie za mało, dodać pokrojone w ćwiartki jabłko aby wypełnić przestrzeń. Skrzydełka wykręcić, założyć na grzbiet, nóżki podciągnąć w górę, nadciąć skórę brzucha, założyć je za skórę, opuścić do normalnego położenia. W brytwanie rozgrzeć tłuszcz z masłem klarowanym, ułożyć kaczkę i polać tłuszczem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Po upieczeniu, kaczkę przekroić na 4 części (wzdłóż i poprzek). Podawać z ulubionymi dodatkami, polaną sosem.