Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, krucha i soczysta. Smakowita kaczka z nadzieniem wątróbkowym i jabłkami.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 344
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1958
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3920
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3788
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 539
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 344
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1958
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3920
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3788
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 539
Składniki
Kaczkę wyczyścić, opłukać starannie, osuszyć i nasolić na parę godzin i wynieść w chłodne miejsce. Namoczyć bułkę w mleku, wycisnąć. Przepuścić wątróbkę i bułkę przez maszynkę. Utrzeć masło, dodać żółtko, dodać wątróbkę wraz z bułką, rozetrzeć, dodać sól, pieprz, zielony koperek i pietruszkę. Ubić białko na pianę, wymieszać z nadzieniem, jeżeli trzeba dodać tartą bułkę (gęstość ciasta biszkoptowego). Nadzieniem tym nadziać kaczkę i zaszyć. Jeżeli będzie za mało, dodać pokrojone w ćwiartki jabłko aby wypełnić przestrzeń. Skrzydełka wykręcić, założyć na grzbiet, nóżki podciągnąć w górę, nadciąć skórę brzucha, założyć je za skórę, opuścić do normalnego położenia. W brytwanie rozgrzeć tłuszcz z masłem klarowanym, ułożyć kaczkę i polać tłuszczem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Po upieczeniu, kaczkę przekroić na 4 części (wzdłóż i poprzek). Podawać z ulubionymi dodatkami, polaną sosem.