Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdzi się w tej roli pieczony drób. Soczysta, aromatyczna kaczka noworoczna w pomarańczach smakuje najlepiej z ziemniakami i słodko-kwaskową (np. z marchewki i ananasa) surówką.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 102
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 79
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 534
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 102
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 79
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 534
Składniki
Opłucz kaczkę pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Połącz olej z przyprawami (solą, pieprzem, papryką i majerankiem) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzyj mięso (z zewnątrz i wewnątrz) mieszanką przypraw. Włóż kaczkę do szczelnego pojemnika i wstaw na noc do lodówki.
Wyszoruj trzy pomarańcze i sparz wrzątkiem. Dwie pokrój (razem ze skórką) w kostkę, jedną – w półplasterki. Z czwartej pomarańczy wyciśnij sok.
Obierz jabłko i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój jabłko w kostkę. Wymieszaj z pokrojonymi w kostkę pomarańczami.
Wlej do kaczki połowę soku z pomarańczy. Włóż do środka pokrojone w kostkę owoce. Zepnij kaczkę wykałaczkami, by farsz nie wypływał w czasie pieczenia.
Natłuść lekko naczynie żaroodporne i wyłóż częścią półplasterków pomarańczy. Włóż do naczynia faszerowaną kaczkę. Oblej miodem rozcieńczonym odrobiną wody. Obłóż resztą plastrów pomarańczy.
Wstaw kaczkę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut (bez przykrycia) – aż skórka się zarumieni, a z mięsa zacznie wytapiać tłuszcz. Wówczas zmniejsz temperaturę pieczenia do 160°C. Oblej kaczkę resztą soku z pomarańczy i piecz pod przykryciem przez około 2 godziny. Po tym czasie zdejmij przykrycie, oblej kaczkę sosem, który się z niej wytopił i piecz (bez przykrycia) jeszcze przez około 30 minut.
Gotową kaczkę przełóż na półmisek wyłożony pomarańczami, w których się piekła. Nie rozkrawaj natychmiast, by nie traciła wilgoci (odczekaj kwadrans).