Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka pieczona kaczka w pomarańczach doskonale pasuje na świąteczny rodzinny obiad.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11993
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1331
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12658
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3971
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11993
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1331
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12658
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3971
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym. Z wierzchu natrzeć kaczkę solą i obficie czerwona papryką, a w środku solą, papryką i majerankiem. Jabłka dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki jabłek umieścić u miseczce i oprószyć delikatnie majerankiem i imbirem. Pomarańcze wyszorować, sparzyć i pokroić na ćwiartki. Jeśli mają grubą skórę, to obrać. Jeśli mają pestki, to w miarę możliwości usunąć. Kaczkę umieścić w gęsiarce i włożyć do środka jabłko i pomarańcze, tyle ile się zmieści. Można kaczkę spiąć wykałaczkami, ale niekoniecznie. Pozostałymi owocami obłożyć kaczkę po bokach. Przykryć ciężką pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 - 2,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywę i ładnie przyrumienić kaczkę. Smacznego.