Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka pieczona kaczka w pomarańczach doskonale pasuje na świąteczny rodzinny obiad.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 85
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 535
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1404
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 85
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 535
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1404
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym. Z wierzchu natrzeć kaczkę solą i obficie czerwona papryką, a w środku solą, papryką i majerankiem. Jabłka dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki jabłek umieścić u miseczce i oprószyć delikatnie majerankiem i imbirem. Pomarańcze wyszorować, sparzyć i pokroić na ćwiartki. Jeśli mają grubą skórę, to obrać. Jeśli mają pestki, to w miarę możliwości usunąć. Kaczkę umieścić w gęsiarce i włożyć do środka jabłko i pomarańcze, tyle ile się zmieści. Można kaczkę spiąć wykałaczkami, ale niekoniecznie. Pozostałymi owocami obłożyć kaczkę po bokach. Przykryć ciężką pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 - 2,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywę i ładnie przyrumienić kaczkę. Smacznego.