Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka pieczona kaczka w pomarańczach doskonale pasuje na świąteczny rodzinny obiad.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25859
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2985
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1384
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25859
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2985
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1384
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym. Z wierzchu natrzeć kaczkę solą i obficie czerwona papryką, a w środku solą, papryką i majerankiem. Jabłka dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki jabłek umieścić u miseczce i oprószyć delikatnie majerankiem i imbirem. Pomarańcze wyszorować, sparzyć i pokroić na ćwiartki. Jeśli mają grubą skórę, to obrać. Jeśli mają pestki, to w miarę możliwości usunąć. Kaczkę umieścić w gęsiarce i włożyć do środka jabłko i pomarańcze, tyle ile się zmieści. Można kaczkę spiąć wykałaczkami, ale niekoniecznie. Pozostałymi owocami obłożyć kaczkę po bokach. Przykryć ciężką pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 - 2,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywę i ładnie przyrumienić kaczkę. Smacznego.