Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka pieczona kaczka w pomarańczach doskonale pasuje na świąteczny rodzinny obiad.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 98
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9407
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4925
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 41
Dziś do pracy.
Odsłon: 652
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 98
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9407
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4925
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 41
Dziś do pracy.
Odsłon: 652
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym. Z wierzchu natrzeć kaczkę solą i obficie czerwona papryką, a w środku solą, papryką i majerankiem. Jabłka dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki jabłek umieścić u miseczce i oprószyć delikatnie majerankiem i imbirem. Pomarańcze wyszorować, sparzyć i pokroić na ćwiartki. Jeśli mają grubą skórę, to obrać. Jeśli mają pestki, to w miarę możliwości usunąć. Kaczkę umieścić w gęsiarce i włożyć do środka jabłko i pomarańcze, tyle ile się zmieści. Można kaczkę spiąć wykałaczkami, ale niekoniecznie. Pozostałymi owocami obłożyć kaczkę po bokach. Przykryć ciężką pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 - 2,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywę i ładnie przyrumienić kaczkę. Smacznego.