Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka po krakowsku

Kaczka po krakowsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 504

Dodano:

Odsłon: 1909

Frykas z Galicji, czyli kaczka po krakowsku z kaszą gryczaną i sosem grzybowym.

Składniki

  • 1 - kaczka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony
  • 2 - cebule
  • 2 łyżki - masła
  • 4 łyżki - miodu
  • 50 g - prawdziwków suszonych (same kapelusze)
  • 1 szklanka - śmietany 30%
  • 200 g - kaszy gryczanej
  • wywar jarzynowy do gotowania kaszy
  • natka pietruszki
  • buraczki tarte do podania
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kaczka po krakowsku

Przygotowanie

  1. Kaczkę przekroić wzdłuż na pół. Przyprawić solą i pieprzem – z każdej strony. Natrzeć majerankiem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

  2. Po tym czasie wyjąć, by mięso wróciło do temp. pokojowej. Dorzucić pokrojone w piórka cebule. W rondelku roztopić łyżkę masła, wymieszać miodem. Glazurą polać kaczkę. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 2 godziny. Co 30 minut podlewać wodą, w której moczyły się grzyby. Na ostatnie ½ godziny zdjąć pokrywkę.

  3. Po upieczeniu mięso przełożyć na deskę i przykryć folią aluminiową. Namoczone grzyby pokroić w drobną kostkę i wrzucić do naczynia z sosem, który powstał podczas pieczenia. Wlać śmietanę. Wymieszać i gotować przez chwilę.

  4. Kaszę ugotować w wywarze jarzynowym. W razie potrzeby posolić. Dodać łyżkę masła i garść posiekanej natki pietruszki. Wymieszać. Przełożyć na półmisek. Na środku ułożyć połówki kaczki (nóżki owinąć naciętym papierem, co ułatwi jedzenie).

  5. Podawać z sosem i tartymi buraczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń