Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frykas z Galicji, czyli kaczka po krakowsku z kaszą gryczaną i sosem grzybowym.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12778
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1019
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4324
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 893
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1139
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4102
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12778
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1019
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4324
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 893
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1139
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4102
Składniki
Kaczkę przekroić wzdłuż na pół. Przyprawić solą i pieprzem – z każdej strony. Natrzeć majerankiem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjąć, by mięso wróciło do temp. pokojowej. Dorzucić pokrojone w piórka cebule. W rondelku roztopić łyżkę masła, wymieszać miodem. Glazurą polać kaczkę. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 2 godziny. Co 30 minut podlewać wodą, w której moczyły się grzyby. Na ostatnie ½ godziny zdjąć pokrywkę.
Po upieczeniu mięso przełożyć na deskę i przykryć folią aluminiową. Namoczone grzyby pokroić w drobną kostkę i wrzucić do naczynia z sosem, który powstał podczas pieczenia. Wlać śmietanę. Wymieszać i gotować przez chwilę.
Kaszę ugotować w wywarze jarzynowym. W razie potrzeby posolić. Dodać łyżkę masła i garść posiekanej natki pietruszki. Wymieszać. Przełożyć na półmisek. Na środku ułożyć połówki kaczki (nóżki owinąć naciętym papierem, co ułatwi jedzenie).
Podawać z sosem i tartymi buraczkami.