Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frykas z Galicji, czyli kaczka po krakowsku z kaszą gryczaną i sosem grzybowym.
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2324
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 73
Polecam.
Odsłon: 971
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2324
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 73
Polecam.
Odsłon: 971
Składniki
Kaczkę przekroić wzdłuż na pół. Przyprawić solą i pieprzem – z każdej strony. Natrzeć majerankiem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjąć, by mięso wróciło do temp. pokojowej. Dorzucić pokrojone w piórka cebule. W rondelku roztopić łyżkę masła, wymieszać miodem. Glazurą polać kaczkę. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 2 godziny. Co 30 minut podlewać wodą, w której moczyły się grzyby. Na ostatnie ½ godziny zdjąć pokrywkę.
Po upieczeniu mięso przełożyć na deskę i przykryć folią aluminiową. Namoczone grzyby pokroić w drobną kostkę i wrzucić do naczynia z sosem, który powstał podczas pieczenia. Wlać śmietanę. Wymieszać i gotować przez chwilę.
Kaszę ugotować w wywarze jarzynowym. W razie potrzeby posolić. Dodać łyżkę masła i garść posiekanej natki pietruszki. Wymieszać. Przełożyć na półmisek. Na środku ułożyć połówki kaczki (nóżki owinąć naciętym papierem, co ułatwi jedzenie).
Podawać z sosem i tartymi buraczkami.