Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię smak kaczki pieczonej. Mięso tego ptaka ma specyficzny słodki smak. Kacze ćwiartki najbardziej mi smakują i właśnie dzisiaj taki przepis.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 676
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 676
Składniki
Zaczynamy od kaczki, myjemy ćwiartki, suszym i solimy.
Następnie dodajemy pieprz, majranek i możemy dodać trochę papryki słodkiej . Odstawiamy na 2-3 godziny.
Myjemy starannie jabłka nie obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
Wstawiamy kaczkę do piekanika w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy do naczynia łyżkę masła i pieczemy góra i dół 230 st C jedną godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 200 st C i pieczemy około 1 -1,5 godziny, aż kaczka będzie miękka, ale nie spalona i wysuszona. W trakcie pieczenia polewamy kaczkę tłuszczykiem i obracamy na inne strony. Około 20 minut przed wyjęciem kaczki do naczynia z kaczką wsypujemy pocięte jabłka. I możemy czekać, aż jabłka się rozpadną będzie to dłużej ale możemy trzymać jabłka aby trochę zmiękły i wyjmujemy. Ja zastosowałem ten pierwszy wariant czyli jabłka rozpływające. Do tego jeszcze frytki własnej roboty i możemy zjeść pyszny obiedek . Smacznego https://smaker.pl/moje-przepisy-przekaski/przepis-frytki-wlasnej-roboty,1920161,bobby.html