Dania główne Przepis na:
Kaczka znakomita!

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1152
Dodano: 12.03.2017
Odsłon: 4190
Składniki
- 1 kaczka wypatroszona o wadze 2 kg
- marynata:
- 1 op.majeranku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki oleju
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Wszystko razem wymieszać. Kaczkę dobrze wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie marynatą i na zewnątrz, i wewnątrz. Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
-
Na drugi dzień wyciągamy kaczkę z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Do środka kaczki wkładamy jedną pokrojoną w ćwiartki cebulę, cztery obrane ząbki czosnku, dwa liście laurowe i ziele angielskie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kaczkę wkładamy do głębokiego żaroodpornego rondla lub najlepiej do żeliwnej gęsiarki. Podlewamy szklanką przegotowanej wody, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik pozostawiając w nim kaczkę na godzinę. Ważne, aby nie odkrywać garnka. Niech mięso sobie spokojnie stygnie, zachowa wtedy swoja soczystość.
-
Po godzinie odkryłam pokrywę i przypiekałam mięso spiralą elektryczną z góry. Musimy to robić stopniowo, aby skórka się nie przypaliła, ale była złocista i chrupiąca. Kiedy stwierdzimy, że już ma odpowiedni kolor i chrupkość, kroimy nożycami na pół lub ćwiartki i podajemy z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku były to ziemniaczki tłuczone, sos żurawinowy i sałatka z buraczków. Smacznego :)
Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 12 marca 2017Zgłoś do usunięcia
Smakowicie2 Kto głosował? | Odpowiedz