Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęste danie jednogarnkowe z kaszą pęczak, boczkiem i kalafiorem. Proste w wykonaniu, sprawdzi się świetnie podczas jesiennych i zimowych chłodów.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 182
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 182
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Składniki
Boczek kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na suchej patelni, aż się wytopi i będzie chrupiący. Zdejmujemy boczek, a na wytopiony tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze minutkę. Teraz dodajemy kaszę jęczmienną. Kiedy lekko się zarumieni zalewamy pomidorami i dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy sosem sojowym, paprykami i pieprzem. Kiedy kasza będzie miękka dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki i odłożony wcześniej boczek. Gotujemy jeszcze około 10 minut, aż kalafior lekko zmięknie. Podajemy na gorąco.