Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior zapiekany w sosie serowym najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika – gorący, z lekko przyrumienioną skorupką i kremowym wnętrzem. Świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami lub świeżą bagietką. To klasyczne danie, które zawsze smakuje jak domowy obiad pełen ciepła.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3783
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2141
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5599
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5606
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3783
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2141
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5599
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5606
Składniki
Kalafiora oczyść i podziel na mniejsze różyczki. Zagotuj wodę z dodatkiem soli, odrobiny cukru i łyżeczki masła. Włóż różyczki kalafiora i gotuj przez ok. 8 minut na średnim ogniu. Warzywo powinno być miękkie, ale nie rozgotowane. Następnie dokładnie odcedź, ale nie wylewaj całej wody.
Przygotuj sos serowy. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę, mieszając aż się lekko zrumieni. Stopniowo wlewaj 1 szklankę gorącej wody z gotowania kalafiora, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje, dodaj śmietanę i starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę aż sos stanie się gładki i kremowy.
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i oprósz 1 łyżką tartej bułki. Ułóż różyczki kalafiora, polej sosem serowym, a następnie posyp wierzch pozostałą tartą bułką i wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj przez 15 minut, aż wierzch się lekko zrumieni.